Zaštita i čuvanje vina inertnim plinom

Prema Vašim potrebama izrađujemo i sustave za čuvanje vina inertnim plinom. Čuvanje vina dušikom ili drugim inertnim plinom vrši se pomoću redukcijske stanice koja automatski dozira inertni plin pod pritiskom od 30 milibara u tankove koji nisu puni i time štiti vino od kontakta s kisikom.

Doziranje inertnog plina vrši niskotlačni regulator na taj način da automatski dozira onoliko plina koliko se vina ispusti iz tanka. Sistem ima ugrađeni sigurnosni ventil.

Kratki opis:
Da bi vino „živjelo“ onako kako mi to želimo i postalo zrelo, zdravo i ukusno, moramo se uplitati u njegov život različitim tehnološkim postupcima. Nakon završetka alkoholnog vrenja počinje faza njege vina.

Nakon završenog vrenja volumen mladog vina u bačvi ili tanku se smanjuje zbog hlapljenja alkohola te sniženja temperature. Budući da se bačve nikad ne pune moštom do vrha, nastaje ispražnjeni prostor koji pogoduje razvoju različitih bolesti i mana vina.

Danas se uglavnom vina čuvaju u inox cisternama pa se ovisno o tipu posude kontakt vina s kisikom sprječava vazelinskim uljem ili zračnicom u manjim tankovima, kao i inertnim plinom (DUŠIK ili ARGON) u velikim zatvorenim tankovima.

DUŠIK ima kemijski element (N), to je plin bez boje i mirisa kojeg u zraku ima oko 78 % vol. Koristi se u vinarstvu radi sprečavanja oksidacije, i to posredno na način da se punjenjem otpražnjenog prostora ili preradbom grožđa (vinifikacijom) u atmosferi dušika spriječi dodir mošta i vina sa zrakom.